Història

img08p_110510ELS NOSTRE ORÍGENS

Fa més de 50 anys que les terres que avui configuren el nostre barri eren camps de conreu, vinyes i pinedes. Els primers emigrants que van arribar van començar a comprar petites parcel·les de terreny, a bon preu, ja que encara no estaven urbanitzades i a més a més podien pagar a terminis.

En mig d’aquestes terres ja hi havia construïda una masia amb el seus camps de conreu -la Masia de ca l’Isidre– que quedarà sempre lligada al barri.

Amb el pas del temps, i l’arribada cada vegada de més habitants, es van anant formant diverses urbanitzacions (Santa Catalina, Vila, Benet, La Floresta). Degut a la inexistència de cap servei bàsic per aquestes urbanitzacions i per les seves cases com era l’aigua, la llum, el clavegueram. els veïns van començar a trobar-se i organitzar-se a l’emblemàtic “Bar Descanso”.

A l’any 1965 el pare Salesià José Maria Echarri, va observar la necessitat de crear una comunitat Cristiana en aquest nou barri que neix a la part alta de Mataró. És per aquest motiu que els pares del Col·legi dels Salesians de Mataró es van encarregar de construir “un barracón”, en uns terrenys cedits pel Sr Benet i d’altres, on poder celebrar la missa dominical, on realitzar diferents activitats pels nens del barri i des d’on poder ajudar i treballar amb els veïns per tal de millorar els serveis bàsics del barri i les condicions de vida dels seus habitants.

Les Inquietuds i les ganes de millorar les condicions del barri per part de la comunitat Cristiana i del veïns, va provocar la Constitució de “La Asociación de Cabezas de Familia San Juan Bosco de Mataró”. L’Associació va iniciar el seu camí el 15 d’agost de 1967 en una reunió convocada per una junta provisional presidida pel senyor Ramon Gaja (primer president de l’associació), que va tenir lloc al Barracón de l’església, situat al mig de les urbanitzacions, i amb la presència del Padre Echarri.

Ben aviat l’Associació va anant aconseguint grans fites, com per exemple quan es va aconseguir que l’ajuntament reconegués a les diferents urbanitzacions (la Floresta, Vila, Benet, Santa Catalina…) com a un únic barri. Aquest es va passar a dir La Llantia des del 1968. Posteriorment es va aconseguir que totes les cases tinguessin llum, que hi hagués recollida periòdica de brossa, es va crear una font pública d’aigua. Posteriorment l’associació va passar a gestionar l’abastiment d’aigua a totes les cases del barri.

A l’any 1969, i com a conseqüència del pas del temps, el Barracón es va anar deteriorant. Per aquest motiu l’Associació de veïns i alguns membres de la Comunitat Cristiana van decidir comprar un terreny on poder construir un nou edifici que fes les funcions d’església, escola, serveis sanitaris i de centre social pel veïns barri. Posteriorment l’associació va promocionar la creació de diverses entitats dintre de la seva seu social com van ser: El club de Ajedrez de la Llantia y un Club de Fútbol. El 2 de setembre de 1967 va néixer el Club Deportivo San Juan Bosco (infantil) amb una plantilla de 17 jugadores a càrrec de l’entrenador el senyor José Maria López. Posteriorment es va crear l’Agrupació deportiva la Llàntia.

Durant molts anys, des de l’Associació es va continuar lluitant per aconseguir que el barri tingués bones connexions amb la resta de la ciutat, ja fos a través dels carrers ben arreglats, com per la riera (el torrente), o bé mitjançant l’arribada del tan desitjat transport públic.

Cada any es van anat aconseguint, que s’asfaltessin alguns carrers, que s’arreglessin les voreres, que s’urbanitzés adequadament el barri, que tinguessin llum tots els carrers. Es va aconseguir la construcció de l’escola i de l’escola bressol i de la pista poliesportiva.

A l’any 1993 l’Associación de Cabezas de Familia San Juan Bosco va passar a denominar-se Asociación de Vecinos de la Llantia mitjançant la modificació dels seus estatuts.

L’Associació ha encabit durant la seva història a totes aquelles entitats culturals, esportives, recreatives i gremials que han necessitat de la nostra col·laboració i que també formen part de la nostra història com són:
Unión de Canaricultores de Mataró Sociedad de palomas buchonas de Mataró
Gremio de yeseros de Mataró
Agrupación Deportiva de la Llantia
Peña Llantiense.
Maresme Asociación Radio
Peña Bética de Mataró.
Associació de lleure i cultura Enlleura’t

PRESIDENTS DE L’ASSOCIACIÓ VEÏNAL LA LLÀNTIA

Els presidents de la nostra Associació de veïns han estat sempre els que en un moment determinat van optar per llançar-se a l’aventura, generosa i altruista, de treballar i de dirigir un grup de persones pel bé comú del nostre barri.
A tots ells el nostre reconeixement i agraïment.

1967-1968- President: D. Ramón Gaja Vives
1968-1973 – President: D. Francisco Orozco Vinagre
1973 -1975- President: D. Joan Cañellas
1975 -1979- President: D. Francisco Cantero
1979 -1982- President: D. Pepe Rodríguez
1982 -1986- President: D. José Mª López
1986 -1989- President: D. Francisco Cantero
1989 -1992- President: D. Venancio Moreno Cordeno
1992 -1995- President: D. Alfonso Torrente
1995 JUNTA GESTORA
– D. Valentín Fernández
– D. Joaquín Lara
– D. Ramón Vallecillos
– D. Juan Antonio Muñoz
1995 -1999- President: D. Venancio Moreno Cordeno
1999 -2003- President: D. José Antonio Sancho
2003 -2006- President: D. Felipe Alvaro
2006- 2014- President: D. Francisco Alonso Verjano
2014- 2018 -President: D. Jesús Alvaro Jiménez
2018 fins actualment- President: D. Francisco Alonso Verjano